Hogyan fejleszthetőek a gyerekek alapkészségei?

Hogyan fejleszthetőek a gyerekek alapkészségei?

A gyerekeknél nagyon fontos fejleszteni az alapkészségeket, köztük a szociális, kognitív és alkotó készségeket. Azok a gyerekek, akiknek ezek jól lettek bemutatva, könnyebben hozhatnak döntéseket, nézhetnek szembe a mindennapos kihívásokkal és egyszerűbben birkózhatnak meg különböző szituációkkal. Minden gyermek rendelkezik olyan készségekkel, amelyek természetesen kialakultak és olyanokkal, amelyeket új dolgok tanulásával szerzett meg. Ha a gyermek felfedez valamilyen új tevékenységet, akkor gyakorlása során teljesen elsajátítja azt. Ez egy hosszú folyamat, amelyet a készségek fejlesztésének nevezünk.

Melyek a fejlődés alapterületei? 

  • durva motorika - mászás, ugrálás vagy futás
  • finommotorika – írás vagy rajzolás
  • beszéd és nyelv
  • kognitív és intellektuális készségek – számolás vagy az alakzatok felismerése
  • szociális és érzelmi készségek – közös játék más gyerekekkel 
Mindegyik területre elegendő figyelmet kell szentelni a gyermek egyes életszakaszaiban. Termékeink segítségével segíthettek a gyermeketek finommotorikáját, beszédét vagy más kognitív, szociális és érzelmi készségét fejleszteni.

Készségfejlesztés a Lernivel

A finommotorika a pszichomotorikus tevékenységek csoportjába tartozik és már a nagyon korai csecsemőkorban kialakul. Olyan mozgáskészségekről és képességekről van szó, amelyek összefüggésben vannak a kézmozgás koordinációjával, szemmozgás mikromotorikájával, grafomotorikával vagy szem-kéz koordinációval. Ideális segédeszköz a finommotorika gyakorlására a lerni összekapcsolható tojások. Minőségi anyagból készültek, segítenek megismerni a formákat és színeket, valamint a finommotorika edzésére lettek kifejlesztve.

A szociális és érzelmi készségek a gyerekeknél már kisbabakorban kialakulnak, viszont állandó korrigálást igényelnek. Ezek a készségek segítenek alkalmazkodni a saját és más emberek igényeihez. Ezen készségek elsajátításával a gyerekek megtanulnak osztozkodni másokkal, csapatmunkában dolgozni, meghallgatni és elfogadni másokat. A szociális készségek fejlesztéséhez beszerezheted például az ideiglenes tetoválásokat. Ideális jutalmak lehetnek a sikerek után, de akár kellemes közös játékként is szolgálhatnak a gyerekek közt, akik a tetoválásokat elcserélhetik vagy együtt használhatják.

A beszéd a gyermekeknél természetesen kifejlődik, azzal a környezettel összefüggésben, amelyben élnek. A gyerekek fokozatosan sajátítják el a beszédet, különböző szakaszokban. A beszédfejlesztést segíthetik például a Hurrá víz! kifestőink. Színezés közben a gyerekek kommunikálnak a környezetükkel és gyakorolják a kreatív gondolkodást. A kifestőkben megtalálható feladatok elvégzése vagy a történetek felfedezése közben pedig új és új szavakat sajátíthatnak el és saját történeteket alkothatnak. 

Milyen előnyökkel jár az új készségek tanulása?

  • javul a gyerekek képzelőereje, ezzel növekszik a kreativitásuk 
  • javul a memória 
  • fizikai tevékenységek alatt a gyerekek erőt és kitartást szereznek
  • a gyerekeknél növekszik a bizalom, önbecsülés és eltökéltség 

Fontos a gyermeked készségeinek fejlesztését még nagyon fiatalon elkezdeni, mivel minél hamarabb kezded, annál valószínűbb, hogy a gyermeked könnyebben fogja kezelni az esetleges buktatókat.




Bevásárlókosár (0)

Az ön kosara üres.